Teamwerk

Wat is burn-out of opgebrande-werknemer-syndroom?

Deel:

Heb je ooit van dit syndroom gehoord? Bij 365BureauStoel vertellen we wat je moet weten over een burn-out: wat het is, hoe je kunt weten of je eraan lijdt en aanbevelingen om ermee om te gaan.

Het valt niet te ontkennen dat de werkwereld aan het veranderen is. Of het nu op politiek, technologisch of sociaal niveau is, feit is dat de hedendaagse beroepsactiviteiten ver afstaan van die van een paar eeuw geleden. Het specialisatieniveau is hoger, evenals de complexiteit, en de mentale belasting is vele malen groter dan de fysieke inspanning.

Daarom hebben karakter en persoonlijkheid een grote invloed op de manier waarop je met moeilijkheden omgaat, maar ook op de sociale en werkomgeving waarin je moet handelen. Als een van deze pijlers niet in acht wordt genomen, ontstaan er vaak problemen

Zozeer zelfs dat veel mensen lijden aan wat bekend staat als het burn-outsyndroom of 'opgebrande-werknemer-syndroom'. Als je er nog nooit van hebt gehoord, lees dan verder om te weten wat een burn-out is, hoe je kunt weten of je eraan lijdt en wat de aanbevelingen zijn.

Laten we aan de slag gaan!

Wat is het burn-outsyndroom?

Het burn-outsyndroom of 'opgebrande-werknemer-syndroom' is een mentale toestand van een werknemer die zich in een extreme situatie van stress, angst of depressie bevindt, voornamelijk als gevolg van zijn of haar werkomgeving.

Een van de belangrijkste kenmerken van dit syndroom is chronificatie. Met andere woorden, hier is geen sprake van een eenmalige gebeurtenis, maar van een aanhoudende aandoening.

Herbert Freudenberger was de eerste psycholoog die deze aandoening heeft omschreven, toen hij de effecten ervan zag bij een aantal maatschappelijk werkers die in de Bronx (New York, VS) actief waren.

Hoewel dit probleem geïsoleerd lijkt, is het eigenlijk een vaak voorkomende gemoedstoestand, en daarom wordt er omwille van dit syndroom vaak ziekteverlof genomen.

Hoe weet je of je aan het burn-outsyndroom lijdt?

Om erachter te komen of deze gemoedstoestand op jou van toepassing is, vind je hieronder enkele symptomen:

- Je voelt je voortdurend uitgeput, ook al slaap je voldoende;

- Je voelt je een mislukkeling en hebt een laag zelfbeeld over je toekomstige carrière;

- Je lijdt aan aanhoudende apathie, een toestand waarin je onverschillig bent voor de situaties om je heen;

- Periodes met angst komen vaker voor, en je voelt je prikkelbaarder;

- Je communiceert minder goed, hetzij uit luiheid of gebrek aan motivatie (dit geldt vooral in moeilijke situaties);

- Je kunt je niet concentreren op je werk en bent snel afgeleid, wat resulteert in een lagere productiviteit.

Bovendien kan iedereen het slachtoffer worden van deze gemoedstoestand. Vaak wordt gedacht dat dit type aandoening vaker voorkomt bij mensen die klanten bedienen, maar in werkelijkheid zijn er veel factoren die tot het ontstaan van dit syndroom kunnen leiden.

In feite is gebleken dat een slechte werkomgeving, met slechte relaties tussen collega's of met leidinggevenden, slechte arbeidsomstandigheden en weinig erkenning van het werk belangrijke factoren zijn.

Aanbevelingen voor het burn-outsyndroom

Wat kun je doen om deze situatie aan te pakken?

- In werkelijkheid kun je het beste psychologische hulp zoeken, vooral als er in het bedrijf zo'n professional aanwezig is. Vertel deze persoon over je situatie en ik ben er zeker van dat hij of zij je de beste oplossingen kan bieden.

- Het aanleren van gezonde gewoonten is ook van uitermate groot belang, vooral als je thuiswerkt. Thuiswerken brengt veel voordelen met zich mee, zoals een kantoor in je eigen huis (met een groot bureau speciaal voor jou en een bijpassende ergonomische stoel) en flexibelere werktijden.

Dit is echter een tweesnijdend zwaard, want je kunt ook een 'onverbonden' gevoel en zelfs fysieke problemen ervaren als je niet over de juiste voorzieningen beschikt. Doe lichaamsoefeningen, beweeg en eet gezond. Dit zijn de drie ingrediënten van het geluk.

- Stel je verwachtingen in ruime zin bij. Vaak idealiseren we een beroep, een taak of een situatie die ons later kan teleurstellen. Of misschien juist het tegenovergestelde: van elke omstandigheid maken we het ergste en het blijkt een geweldige carrièrekans voor je te zijn. Het leven zit vol wendingen en het is vaak contraproductief om op de zaken vooruit te lopen.

Heb je nu een beter begrip van het burn-outsyndroom of 'opgebrande-werknemer-syndroom'? Bij 365BureauStoel vinden we je gezondheid belangrijk en willen we dat je in jezelf en je werkplek investeert.

Ga naar onze 365BureauStoel-website en maak optimaal gebruik van alles wat wij te bieden hebben voor je kantoor of thuiskantoor. We verwachten je!