Ergonomie en gezondheid

Belang van een juiste lichaamshouding op het werk

Deel:

Er zijn kantoorbanen waarin we verplicht urenlang achter een beeldscherm zitten, wat een risico kan vormen voor onze lichamelijke gesteldheid. Om het risico op lichamelijke problemen te minimaliseren, zijn er oefeningen die ons en onze lichamelijke gesteldheid goed van pas komen. Volg onze aanbevelingen op voor een juiste lichaamshouding op het werk.

Wat is een juiste lichaamshouding?

Een juiste lichaamshouding begint met het handhaven van een juiste positie van ons lichaam, stil of bewegend, om het risico op letsel te te minimaliseren.

Bovenal dient een juiste lichaamshouding in combinatie met voldoende lichaamsbeweging in ons dagelijks leven ter bescherming van de wervelkolom om zo pijn te voorkomen en het risico op letsel te minimaliseren.

Een juiste lichaamshouding in combinatie met voldoende lichaamsbeweging veroorzaakt geen vermoeidheid, overbelasting of pijn en veranderen de balans, het ritme of de mobiliteit van de persoon binnen normale activiteitsparameters niet.

Waarom is dit zo belangrijk?

Wanneer de wervelkolom gedurende langere perioden in dezelfde positie blijft, bij inspanning of als abrupte bewegingen worden uitgevoerd of zeer geforceerde houdingen worden gehandhaafd, wordt de wervelkolom overbelast.

Daarom is het zo belangrijk om een juiste lichaamshouding te hebben in ons dagelijkse leven zoals bij het wandelen, werken, slapen ...

Een juiste lichaamshouding helpt de wervelkolom te beschermen en voorkomt daarom pijn en minimaliseert het risico op letsel in een later stadium.

Lichaamsoefeningen om blessures te voorkomen

In onze dagelijkse routine moeten we eraan wennen om steeds voor een juiste lichaamshouding te zorgen:

  1. Het gebruik van de mobiele telefoon kan ruggenmergletsel veroorzaken. Om dit te voorkomen, is de beste houding met het hoofd recht vooruit te kijken en de mobiele telefoon op ooghoogte te bedienen, dus niet met de nek naar beneden gebogen.
  2. Bij het zitten moet de rug rechtop staan en stevig ondersteund zijn, waarbij de voeten volledig op de grond rusten en de knieën een hoek van negentig graden maken.
  3. Staan en lopen doen we idealiter met een rechte rug en een rechtopstaand hoofd.
  4. Er zijn veel theorieën over wat de beste slaaphouding is. Voor rug en ademhaling is het het beste om op je rug te slapen. Als u op uw zij slaapt, moet u uw heup en knieën iets buigen om de wervelkolom niet te beschadigen en beter als u een kussen of kussen tussen uw benen plaatst.
  5. Bij het heffen van gewichten, plaats je je voeten op schouderhoogte, met je knieën gebogen en je rug recht. En zorg voor voldoende tegengewicht van de gewichten.

Om ervoor te zorgen dat we niet vergeten om de juiste houding aan te nemen bij elke activiteit die we dagelijks verrichten, kunnen we in onze dagelijkse routine een reeks oefeningen opnemen om het risico op letsel te verminderen en pijn te voorkomen. Schrijf deze lichaamsoefeningen op:

  1. Schouderbewegingen.
  2. Borst uitrekken.
  3. Rug strekken.
  4. Soepelheidsoefeningen.
  5. Oefeningen om de rug en taille te versterken.
  6. Buikspieroefeningen en planken (een sterke buikstreek ondersteunt en bevordert de juiste positie van de rug).

Met deze eenvoudige oefeningen, meerdere keren per dag, verbetert u de houding van uw rug en went u eraan dat u deze altijd zo recht mogelijk heeft en zo pijn voorkomt.

Tips voor het handhaven van een juiste lichaamshouding op het werk

Een van de dagelijkse taken die onze rug het meest overbelasten is zittend werk waarbij we meerdere uren per dag achter de computer zitten. Daarom is het erg belangrijk om enkele richtlijnen voor een juiste lichaamshouding op het werk op te volgen:

  1. De hoogte van onze bureaustoel moet het meest geschikt zijn voor onze lengte, zodat we beide voeten volledig op de grond kunnen houden en niet voorover hoeven te buigen.
  2. We moeten de bureaustoel bij de tafel plaatsen om onze rug niet naar voren te hoeven kantelen, want daardoor wordt de rug overbelast.
  3. Vermijd zachte stoelen. De zitting moet bij voorkeur een middelhoge hardheid hebben om een betere houding van de wervelkolom te bevorderen.
  4. Beter een ergonomische stoel met een rugleuning dan een krukje als we urenlang zonder te pauzeren achter de computer zitten.

  1. Om goed in de stoel te zitten en rugproblemen te voorkomen, moeten we niet op de rand van de stoel gaan zitten of het gewicht van ons lichaam opzij laten leunen.
  2. Het hebben van een stoel met armleuningen en hoofdsteunen, en ook het gebruik van een voetsteun, zal ons in staat stellen om de belasting op de rug, armen en benen te verminderen.
  3. De rug moet volledig en rechtop door de rugleuning worden ondersteund, daarbij rekening houdend met de kromming van de wervelkolom.
  4. De heupen en knieën moeten een hoek van 90º maken.
  5. De armen moeten ook een hoek van 90º maken met de tafel om het toetsenbord en de muis in de optimale houding te bedienen zonder de ellebogen van de armleuning op te tillen.
  6. Het computerscherm moet zich op ooghoogte bevinden, op een afstand van ongeveer een halve meter. Dat komt niet alleen uw rug ten goede, maar ook uw ogen.

Door deze eenvoudige aanbevelingen ter bevordering van een juiste lichaamshouding op het werk na te leven, kunt u eventuele rugpijn verlichten en voorkomen dat de rug in een later stadium zijn tol gaat eisen